20 bin öğretmen atamasında adaylar tek tek sözlü sınav komisyonuyla görüşme yapacak. Peki adayları burada ne bekliyor? İşte merak edilenler…
Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin öğretmen ataması için kılavuzu yayınladı. Yeni kılavuzda öğretmenlerin gireceği sözlü sınav komisyonuna dair detaylara ye verildi. Gizlilik esasına göre yapılacak işlemlerde hem öğretmen adayları hem de komisyon üyeleri sözlü sınav gününden önce hangi salonda, hangi adaylar ile görüşme yapacağını bilemeyecek.
Sözlü Sınav Komisyonu 3 Kişiden Oluşacak
Sözlü sınav komisyonunda 1 başkan ve 2 üyenin yer alacağı açıklandı. 3 kişinin öğretmenlerle baş başa yapacağı görüşmelerde kamera kaydı alınacak. Komisyon üyeleri, hangi komisyonda görevli olduğu bilmeyecek. İl milli eğitim müdürlüğü tarafından oluşturulacak komisyonlarda üyeler hangi komisyonda olduklarını sınav sabahında öğrenecek. Komisyonda yer alan üyelerin kişisel bilgileri paylaşılmayacak ve bilinmeyecek. Öğretmenlerde olduğu gibi komisyon üyeleri de tanımlanmış kullanıcı adlarını kullanacak. Böylece anonim bir yapı kurulmuş olacak. Komisyon üyelerinin sınav merkezine telefon vs. gibi iletişim araçları ile girmesi yasaklanacak. Sınavlar bitene kadar dışarı ile bağlantısı kesilecek.
Öğretmenleri Neler Bekliyor?
Öğretmen adayları, komisyon karşısında kendilerine önceden tanımlanmış konulardan sorumlu olacak. Öğretmen adayının tüm cevapları kamera ile kayıt altına alınacak. Sözlü sınavdaki her bir işlem, komisyon üyeleri tarafından Sözleşmeli Öğretmen Alımı Sözlü Sınav Aday Değerlendirme Formuna işlenecek ve puanlama da bu formda yapılacak.
Adaylara yöneltilecek sorular, elektronik kura yöntemiyle belirlenecek. Adaylar sorulara verdikleri cevapların her birini soru cevap kağıdına yazacak. El yazısı ile yazılacak bu cevaplar en son bölümde ise aday tarafından imzalanacak. Bu soru cevap kağıdının doldurulmaması ya da imzalanmaması halinde ise adayın sözlü sınavı geçersiz sayılacak. Bu tür durumlarda komisyon tarafından tutanak tutulacak.
Adayların sözlü sınav salonuna girişte sözlü sınav giriş belgesi ve geçerli kimlik belgeleri yanlarında olacak. Bu belgeler dışında hiçbir şey içeriye alınmayacak. Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat (kol saati ve her türlü saat); kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihaz, kulaklık; kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş ve diğer takılar; anahtarlık, her türlü araç anahtarı, plastik ve metal içerikli eşyalar; her türlü elektronik / mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlar; her türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşya (şeffaf / numaralı gözlük hariç); banka / kredi kartı vb. kartlar; cep bilgisayarı, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar; her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizat; kalem, silgi, kalemtıraş, her türlü müsvedde kâğıt, defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete vb. yayınlar; pergel, açıölçer, cetvel, vb. araçlar; şeffaf pet şişe içerisinde bandajı çıkarılmış su hariç içecek, yiyecek vb. gıda / tüketim maddeleriyle salona girilmesine izin verilmeyecek.
Sözlü sınava katılanların sınav puanları, sonraki aday salona girmeden verilecek ve sözlü sınav sonuç ekranına işlenecek. Böylece ilgili aday için değerlendirme işlemleri o anda tamamlanacak.
Öğretmen Adayları Mülakat Sonuçlarını Nasıl Öğrenecek?
Sözlü sınava giren adayların mülakat sonuçları, tüm sözlü sınavlar yapıldıktan sonra online olarak duyurulacak. E-devlet kullanıcı adı ve şifresiyle erişilecek panelden sözlü sınav puanı öğrenilecek. Sınavdan en az 60 alan adaylar sözlü sınavı geçmiş sayılacak. Sözlü sınav puanının yüzde 50’si, KPSS puanının da yüzde 50’si alınarak adayın atama puanı belirlenecek.